REGENERACIÓ DE PARTS TOVES I REENTRENAMENT A L'ESPORT

 

Anomenem parts toves a les estructures que permeten el moviment i l’estabilitat d’una articulació, i entre aquestes trobem: músculs, tendons, lligaments i cartílags.

Sovint, quan aquests teixits es lesionen, són tractats de forma simptomàtica, amb repòs i immobilització; però la recerca en aquest àmbit, avui permet dir que moltes d’aquestes lesions es poden regenerar, lluny d’immobilitzacions, tractaments analgèsics i antiinflamatoris.

Hi ha grans diferències entre una estructura regenerada y una estructura cicatritzada durant una immobilització: la regenerada s’assembla a una estructura normal, mentre la tractada amb repòs i immobilització és una estructura més feble, d’un teixit diferent de l’original, de més baixa qualitat, més propensa a les recaigudes i que necessita més temps per guarir-se.

 

KINESIOTAPING

 

El kinesiotaping o embenat neuromuscular s’utilitza per solucionar problemes i dolors múscul-esquelètics sense restringir els moviments, tal i com ho faria un embenat funcional.

Les principals funcions d’aquest tipus d’embenat són la subjecció dels músculs ( estabilitat muscular i articular ), reducció de la inflamació, millora de circulació, disminució del dolor i correcció de problemes articulars.

D’aquesta manera es produeix una recuperació més ràpida de la persona, podent així retornar a l’activitat laboral o esportiva en un període de temps més reduït.

 

EMBENAT FUNCIONAL

 

L’embenat funcional és la limitació o inhibició d’un moviment que produeix dolor , deixant la resta de moviments lliures.

Coneixem com embenat funcional a un tipus de tècnica de immobilització parcial utilitzada en les lesions tendinoses, musculars i lligamentoses principalment.

S’anomena immobilització parcial ja que l’embenat limita el sentit del moviment en el que apareix el dolor o bé podria agreujar-se la lesió, mantenint la resta de moviments de l’articulació o complex articular lliures.

La seva principal avantatge és que evita els inconvenients d’una immobilització complerta, com podrien ser la pèrdua de massa muscular, risc de pèrdua de la densitat ossia, problemes circulatoris, tromboembolismes, etc.

Aquest embenat ens permetrà el recolzament i la mobilitat, assegurant la màxima estabilitat amb una mobilitat relativa.

 

MASSATGE ESPORTIU

 

En els esportistes, el massatge terapèutic afavoreix, de forma molt eficaç, la recuperació a través del drenatge de d’àcid làctic acumulat en els músculs. Els seus beneficis son nombrosos, donat que millora la circulació de la sang i de la limfa, aportant així als teixits nous nutrients i afavorint la eliminació de les substàncies tòxiques.